Grafológiai elemzés

Grafológiai elemzéssel a kézírásból nyerünk az írómozgást produkáló személyiségre vonatkozó objektív információkat, sok-sok területre kiterjedően, hiszen írásunk választ ad arra, miben vagyunk erősek, milyen a gondolkodásunk, érzelmi életünk (pl. merre éljük meg dühünket), milyen az énképünk, önmegvalósítási késztetésünk, hogyan dolgozunk, hogyan mozgunk a világban, milyen a múltunkhoz való viszonyunk, melyek erősítendő területek az életünkben, milyen erőforrásaink és visszahúzó erők alakítanak bennünket, hogyan viselkedünk és milyen mozgatórugók érvényesülnek az életünkben. Választ kaphatunk pályaoritentációs, párkapcsolati, életvezetési kérdésekre. 

De nézzük, hogyan kell elképzelni egy ilyen elemzést, mi kell hozzá, hogyan is néz ki!

Az elemzés egy írásminta felvételével kezdődik. Egy A/4-es sima lapra egy adott szöveg (amely tartalmaz elégséges mérhető karaktert) lemásolásával, címmel és aláírással ellátva.

Fontos, hogy az írás nyugodt körülmények között, jó megvilágítás mellett, kényelmesen ülve történjen, ha kell, szemüveg viselésével, ha lehet, golyóstollal, néhány lapot a papír alá helyezve (hogy vizsgálható legyen az írás nyomatéka).

Az írás vizsgálatához szükség van minden esetben egy hozzájáruló nyilatkozatra és egy adatfelvételi lapra, amelyben néhány, a vizsgálathoz szükséges adatot kell megadni (pl. kezesség, dioptria, gyógyszer szedése). Ezen kívül szoktam kérni egy szabad fogalmazású levelet is, amelyben kérem leírni, hogy mi a grafológiai elemzés tárgya, milyen kérdésre keressük az írásból a választ.

Ezután következik az elemzés, az írásról készült első benyomások felmérésével aztán az írás grafométerrel történő alapos mérésével, az adatok számítógépes kielemzésével, analitikus elemzéssel, majd az egyes következtetések szintézisét követően, különböző vizsgálati módszerek (listázós módszer, Szidnai-féle funkciókocka, rezonometrikus elemzés), és grafológiai modellek (pl. Christiansen-Carnap diagram, Lüke féle diagram) megalkotásával a teljes személyiségkép (benne többek között mentális, szociális, emocionális, munkatevékenység-beli területek) felállítása és elemzés, benne a tudatalatti mozgatórugók, erőforrások, visszahúzó erők szerepeltetésével.

Végül az elkészült grafológiai elemzés egy finom ital melletti tanácsadás keretében kerül átadásra, lehetőséget adva átbeszélni aktuális életvezetési kérdéseket (pl. párkapcsolati kérdések, pályaorientáció, munkahelyváltoztatás, életminőség-javítás), és az elemzés megállapításaiból levonható következtetéseket. 

Persze megbeszélés szerint lehetőség van mindezt online formában (pl. ha külföldön vagy messze élsz Budapesttől vagy egyszerűbb az életedbe beiktatni) is megtenni. 

Gyere, várlak téged is! Itt tudsz jelentkezni vagy érdeklődni!

quis ut mattis ipsum risus. Curabitur risus porta. Praesent